Vårens viktigaste om vatten, jord städning och mer

Hej alla kolonister!
Det är vår och sol och det kliar i odlingsfingrarna. Dax att engagera oss i våra gemensamma åtaganden för att få kolonimrådet att bli så fint som vi vill ha det. Därför får du ett extra långt mejl idag. Hoppas du håller ut ända till slutet. Där har jag en liten utmaning för den som vill ; )

Städdagar är här – Äntligen! : )
Nu på lördag städar vi 13-16. På söndag städar vi 10-13. Det finns en lista där du prickar av att du varit med. Några från styrelsen finns på plats båda dagarna och fördelar arbetsuppgifter.

Det kommer att finnas korv och bröd för den som är hungrig. 
Ta med dig: 
– Arbetshandskar
– Egen mugg/kopp till vatten eller saft (vi kör hållbart och köper inga muggar).

– En termos kaffe om du vill ha det på lördagen. På söndagen är cafét i Olle Olsson-huset öppet från klockan 12 så då går det fint att köpa kaffe och fikabröd där.

Mycket fokus i år kommer ligga på att göra grusgångarna fina. Styrekträning utlovas. Ladda för att få bort ogräs och kanthugga gräskanter innan vi lägger på nytt grus. På fredag kommer ett lass med 17 ton (!) grus som ska göra att vi får det lättare att hålla gångarna ogräsfria i sommar.Huvudregeln att containern är till för avfall och ris från allmänningarna. Men OM det skulle finnas plats kvar i den efter klockan 14.00 på söndag kan du få slänga skräp och skrot från din egen lott där också. 

Nu gäller de nya ordningsreglerna – och de nya kompostreglerna
På årsmötet fattade vi beslut om att anta de nya ordningsreglerna. Och nu har även Solna stad godkänt dem. De innehåller alltså det vi bestämt tillsammans och är de regler vi lovat varandra, och staden, att följa när vi skrev på våra arrendeavtal.

Så här års är det bra att fixa till kanterna på den egna lotten. De kan ju ha fått sig en törn av is och snö. Det ska gå fint för dina grannar att ta sig fram och det får inte finnas något som de kan göra sig illa på.

Tänk också på att du inte får kompostera matavfall eller bokashi utan att först ha gjort en anmälan till Solna stad och ha skickat en kopia/kvitto på din anmälan till styrelsen. Har vi tur håller detta råttorna på mer avstånd den här säsongen…

Jordsäckar och gödsel har kommit
Idag kom jordsäckar och gödsel till dem som har beställt. Tack Heresh för att du ordnat detta åt oss i år också. 

Vattnet slås på – på lördag
Nu i helgen slår vi på vattnet igen. Det om något är ju verkligen ett vårtecken! Vi håller tummarna för att kranarna stått pall i vinter. Som vanligt gäller sedan att vi samsas om slangarna när många vill vattna samtidigt och att vi försöker lämna vattentunnorna påfyllda när vi går för dagen så att det är lätt att vattna med kanna för dem som vill det.För att ha vattnet fungerande hela säsongen behöver vi hjälp!Styrelsen kommer inte att kunna hålla jour hela säsongen och behöver några medlemmar som kan ta ansvar för att vi har fungerande vattenkranar och slangar.

Bäst vore att vi fick en vattengrupp som kunde jobba både med att sköta om vattnet den här sommaren och göra en plan för framtida renovering/upprustning. Men sommarjour till att börja med duger gott. Svara på det här mejlet och skriv VATTEN i ärenderaden så vet vi att du kan tänka dig att hjälpa till.

Baja-Majan på plats på fredag
När nöden är som störst har vi en gemensam toa nära = på Viktoria. Vi börjar även i år med att ha baja-majan olåst och hoppas att det ska fungera lika bra som förra året. Var noga med att lämna den i fint skick när du gjort det du behöver.

Utdelning av lotter = nya grannar och medlemmar
Just nu håller Björn på och pusslar ihop uppsagda lotter med internkölistans önskemål. När det är klart går årets lediga lotter vidare till den externa kön. I mitten på maj hoppas vi kunna introducera årets nykomlingar. 

Sedan är du som granne och kolonikollega extra viktig. Var snäll och tänk på att det inte är lätt att vara ny och att man kanske inte vet exakt hur vi brukar göra bara för att man fått ett papper med ordningsregler. Ta varmt emot våra nya medlemmar och guida dem vänligt om det behövs. Några kanske också odlar för första gången eller inte hunnit sätta frön hemma. Så dela gärna med er av tips och plantor som blir över.

Årsmötesprotokoll
I det här mejlet finns protokollet från årsmötet. Alltså är det ett helt år till nästa gång. Länge kan det kännas som. Men faktum är att det är nu under våra mest aktiva månader som vi kommer på alla förbättringar som vi vill fatta beslut om på nästa årsmöte. Så håll inte inne med dina ideér. Prata med oss i styrelsen eller börja skriva motioner redan nu : )

Rabatter och odlingstips
Som medlem i föreningen är du också medlem i Koloniträdgårdsförbundet. Här ser du deras förmåner och på webben har de en hel del odlingstips.

Sätt stopp för pyralider
I flera års tid har hobbyodlare drabbats av förstörda odlingar när de använt organisk gödsel till tomater, bönor, blommor och potatis. Orsaken är pyralider = ämnen som ingår i ogräsmedel. Därför har Koloniträdgårdsförbundet tagit initiativ till pyralidstopp.nu där du kan läsa mer och skriva under namninsamlingen >>

Solrosor – Vill du tävla med mig?
I år känns det som att vi behöver extra mycket solsken – både för att komma ikapp efter pandemin och besvärja kriget. Jag tänker öka känslan av solsken genom att odla någgra solrosor på min lott. Och då slog det mig. Tänk vad härligt om vi kan få hela området fullt av solar. Högst solros vinner! Vi mäter på höststädningshelgen. Domare ber vi någon vara som inte deltar i tävlingen. Vinnaren får äran, en påse frön och möjlighet att välja odlingstävlingsgren till nästa år. Är du med? 

/Malin och hela styrelsen


Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s